Yritys syntyi kotiseutukaipuusta
Vällärin Puusepänliikkeessä valmistui ensimmäiseksi vene. Sitten alkoi pajatsokaappien tekeminen.
Yksi vene ja tuhansia pajatsoja
Urjalasta kotoisin oleva Veikko Välläri työskenteli 1950-luvun lopulta lähtien Raha-automaattiyhdistyksen (RAY) puuseppänä pääkaupunkiseudulla, mutta veri veti synnyinseudulle. Aikansa ajatusta kypsyteltyään Välläri osti Urjalan Vahosten kylästä vuonna 1974 vanhan kansakoulun, johon hän perusti Puusepänliikkeen.
Aluksi Veikko Vällärin ajatuksena oli veistää veneitä, ja yhden hän tekikin: sen työstämiseen kului vuosi. Sitten RAY tarjosi Vällärille puisten pajatsokaappien valmistusta. Pajatsoista sai varmemman ja tasaisemman liikevaihdon, ja niin Puusepänliike erikoistui pajatsokaappeihin.
Suurin osa yrityksen liikevaihdosta tuli RAY:n pajatsokaapeista, joita Veikko Välläri arvioi valmistaneensa yrittäjäuransa aikana tuhansia. Mallit olivat markan pajatso (kuva) ja niin sanottu elektroninen pajatso.
Uusi polvi tarttui höylään
Veikko Välläri teki töitä aina vuoteen 1986 saakka, jolloin hän jäi reuman takia varhaiseläkkeelle. Koneet ehtivät seisoa vain hetken, kun Veikon poika Tapani Wälläri käynnisti ne jälleen.
Tuore yrittäjä tuumasi, että pajatsokaappien lisäksi voisi tehdä muutakin. Ensimmäisen iso askel asiakaspiirin laajentamiseksi otettiin laivateollisuuden suuntaan.
”Ostin käytetyn koneen, jolla oli aiemmin tehty hyttien allaskaappien ovia silloisen Masa Yardsin valmistamaan laivaan. Hyttitehtaalta otettiin yhteyttä ja kysyttiin, tekisinkö tarjouksen allaskaappien ovista myös sen sisarlaivaan”, Wälläri kertoo. Sittemmin Vällärin Puusepänliike on tehnyt laivoihin myös mm. seinäelementtejä, ikkunapenkkejä ja myyntitiskejä.
Muutto uuteen halliin
Asiakaskunnan laajenemisen myötä Vahosten vanha kyläkoulu alkoi käydä Puusepänliikkeelle ahtaaksi. Niinpä Tapani Wälläri (kuvan lehtileike) hankki puolivalmiin teollisuushallin läheltä Urjalan keskustaa, ja rakennutti sen valmiiksi. Yritys muutti kesällä 1998 valtatie 9:n varteen noin tuhannen neliön tiloihin, joissa se toimii edelleen. Yrityksen kasvaessa myös tiloja on laajennettu noin 1500 neliöön.
Uudet tuotantotilat mahdollistivat toiminnan laajentamisen edelleen. Wälläri mietti, missä tarvittaisiin heidän erikoisosaamistaan, eli korkealaatuisten mitta- ja erikoiskalusteiden valmistusta, ja otti yhteyttä rakennusteollisuuteen.
”Rakennusteollisuuden työt ovat aina projekteja, ja meille ne sopivat hyvin. Nykyään asiakkainamme on paljon rakennusalan yrityksiä. Wälläri kertoo. Toimimme myös muovi- ja metalliteollisuuden alihankkijoina”, Tapani Wälläri sanoo.
Vällärin Puusepänliike aikoo jatkossakin tehdä sitä, minkä se osaa parhaiten: erikoisosaamista ja huolellisuutta vaativia korkealaatuisia puukalusteita, jotka toimitetaan asiakkaalle sovitusti.
Kunnioitamme historiaa
Pitkää historiaa ei ole unohdettu. Tapani Wälläri on laskenut, että tehtaalla on valmistettu noin 20 000 pajatsoa. Ja yhteistyö Veikkauksen kanssa (ent. Raha-automaattiyhdistys) jatkuu yhä. ”Voidaan sanoa, että meillä on ollut yli neljänkymmenen vuoden ajan avoimia tilauksia heiltä”, Wälläri toteaa.